Kategorier
Företagande

Vad är skillnaden mellan krypto tokens och coins?

Idag ska vi diskutera tittar vi på ett ämne som ofta förvirrar människor som är nya inom kryptovalutor – vad är skillnaden mellan en Token och en Coin.

Ibland använder människor termen “coins” för att hänvisa till vad andra kallar “tokens” och “token” för att hänvisa till vad andra kallar “coins”. Vissa personer kommer att använda antingen eller för att hänvisa till alla tillgängliga digitala tillgångar.

Det finns dock mycket stora skillnader mellan krypto-coins och krypto-tokens, så det är viktigt att veta vad de är!

Denna Token vs Coin-guide kommer att börja med att titta på varför det finns så mycket förvirring över dessa två termer. Den kommer sedan att ge några förklaringar av vad coins och tokens verkligen är och hur de används.

I slutet av den här korta guiden ska du kunna känna igen ifall en digital tillgång är en token eller en coin. Så låt oss komma igång!

Vad är en Coin?

Definitionen av en digital-coin är en tillgång som är inbyggd i sin egen blockchain. Tänk på Bitcoin, Litecoin eller Ether. Var och en av dessa coins finns på sin egen blockchain.

Så för att göra detta lite tydligare:

  • Bitcoin driver och fungerar på Bitcoin blockchain
  • Ether driver och fungerar på Ethereum blockchain
  • NEO driver och fungerar NEO blockchain

Transaktioner av digitala coins kan göras från en person till en annan eller mellan krypto företag. Men inga fysiska coins rör sig när du skickar och tar emot dem. Alla “coins” finns som data i en jätte global databas. Denna databas (eller blockchain) håller reda på alla transaktioner och kontrolleras och verifieras av datorer runt om i världen.

Vad är en Token?

Tokens kallas ofta också för digitala coins. Detta är dock fel, och det finns en stor skillnad!

Tokens skapas på befintliga blockchains. Tack vare skapandet och underlättandet av smarta kontrakt är faktiskt Ethereum den vanligaste blockchain-tokenplattformen. Tokens som är byggda på Ethereum-plattformen kallas ERC-20-tokens. Andra vanliga plattformar för tokens är NEO, Waves, Lisk och Stratis, och som ett exempel kallas NEO tokens för NEP-5-tokens. Dessutom kan vem som helst kan skapa sitt eget anpassade token på en av dessa plattformar.

Slutsats

Du bör nu känna till den enkla definitionen av både coins och tokens. Coins är inhemska i sin egen blockchain. Medan token har byggts ovanpå en annan blockchain, som Ethereum, NEO eller Waves. Coins används ofta helt enkelt som pengar; vissa coins har dock andra användningar. Dessa inkluderar att användas för bränsle applikationer, som en insats för att validera en transaktion i ett nätverk, eller att användas för bränsle smarta kontrakt och token transaktioner.

Under tiden tjänar tokens ett annat syfte. Om de skapades för att användas på en dApp, beror deras syfte på själva applikationen. I vissa fall kan de aktivera speciella rätter eller funktioner som rösträtt. I andra fall används de för transaktioner på dApp (som Civic) eller för att belöna användarna med saker som rabatterade avgifter etc. (som Binance).

Du ska ha fått många exempel på både coins och tokens som borde hjälpa dig att utveckla en klar förståelse av vad vi menar med varje term.

Så nu när du känner till coin-definitionen och token-definitionen, tänk på dina favoritkrypto, är de coins eller tokens? Fråga oss ifall du är osäker så kan vi hjälpa dig identifiera dem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *